Obserwatorzy

piątek, 16 maja 2014

Zapraszam na Candy u Atramk!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem podarowania Komuś czegoś. Myślę, że 100 post i ta właśnie ochota są dobrymi powodami na zorganizowanie zabawy. Nagroda będzie niespodzianką - chwilowo również dla mnie.

Tak więc ZAPRASZAM na CANDY!


ZASADY:

  1. Zgłoszeniem do zabawy jest komentarz zamieszczony pod tym postem, w którym napiszesz swój ulubiony przepis na potrawę, wypiek itp (decyzja należy do Ciebie).
  2. Na swoim blogu (zapraszam tylko osoby prowadzące swój blog/stronę internetową) zamieść powyższy obrazek.
  3. Zapisy trwają do 16 czerwca 2014 i zostaną zamknięte z upływem tego dnia.
  4. Najpóźniej 19 czerwca 2014 wybiorę zwycięzcę/zwyciężczynię zabawy, a prezent wyślę najpóźniej 22 czerwca 2014.

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zabawy!

19 komentarzy:

  1. jestem pierwsza ,może mi się poszczęści

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu, brakuje jeszcze przepisu na smakołyk :)

      Usuń
    2. mój przepis ulubiony to filety z kurczaka z majonezem
      Filety rozbic na koltlety,doprawić solą i pieprzem dać na niego pokrojone pieczarki ,cebulkę i posmarować łyzką majonezu,zapiec w piekarniku ok 30 min-pycha

      Usuń
  2. To ja się zapisuję, ale jak dobrze przeczytałam to należy podać przepis, u mnie oczywiście teraz lubią tarty , Tarta z Brokulami 25 dag brokułow, 40 dag twarozku, 15 dag utartego sera Gouda, 2 jaja , 2 ząbki czosnku , łyzeczka tymianku .Brokuły spazyc i z resztą składników zrobić masę, Dno formy wyłożyć bułką , na to położyć masę, na wierzch tez pokrajana w kromeczki bułka i starty żołty ser Zapiec 20 min w 180 stopni Na blog wprowadzilam banerek gdzie serdecznie zapraszam http;//tessart57.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwiekbiam ciasta, a szczególnie te z jabłkami! Oto przepis na szarlotkę

    OdpowiedzUsuń
  4. 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka kefiru, 1,5 szklanki máki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, odrobina wanili i cynamonu. I oczywiście jabłka. Produkty wymieszać. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. W formę wykładać warstwami: raz jabłka, raz ciasto. Gotować około 40 minut w piekarniku. http://bubiejko.blogspot.com/search/label/выпечка

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zasmakowały mi kotlety z piersi kurczaka, takie zwyczajne, a zarazem nietypowe: pierś kroimy na cienkie plastry ( ja robię trzy), każdy skrapiamy przyprawą w płynie "magi" wyduszamy troszeczkę czosnku i polewamy odrobiną oleju. W miseczce robimy kilka warstw, zawijamy folią i do lodówki (najlepiej na noc, można krócej), następnie smażymy, jak klasyczne schabowe ( mąka, jajko, bułka tarta i na patelnię) do tego młode ziemniaki i sezonowa surówka i "niego w gębie". Pozdrawiam. Małgosia. www.zadziergana-owieczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Obserwuję jako Nati Enchanted
    Umieściłam Twój baner na swoim blogu
    Mój ulubiony przepis – Rolada z kremem i granatami
    Składniki; 250 g serka mascarpone, 150 g drobnego cukru, 100 g mąki, 100 ml śmietanki 36%, 5 jajek, 1 granat, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny.
    Przygotowania; Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać żółtka i mąkę. Wszystko wymieszać i przelać na blachę (wymiary blachy 32 x 25 cm). Piec przez 15 minut w temper. 180 stopni C. Na stolnicy rozłożyć lnianą ściereczkę, oprószyć ją łyżeczką cukru i przełożyć na nią gorące ciasto. Zrolować je razem ze ściereczką i pozostawić na 40 minut do wystygnięcia. Umyć granat i wybrać z niego pestki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i pozostałym cukrem. Żelatyną rozpuścić w ćwierci szklanki gorącej wody. Po przestudzeniu wymieszać ją z masą serową. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować kremem i posypać pestkami granatu. Zrolować ją, owinąć czystą ściereczką i schładzać przez 2 godziny. Przed podaniem można posypać cukrem. Jeśli nie lubisz granatów można zamiast nich dodać inne owoce np. jagody.

    Pracochłonne ale pyszne ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dołączam do zabawy.:) A mój ulubiony przepis to roladki z piersi kurczaka z szynką i serem. Rozbij piersi kurczaka jak na kotlety. Posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny (łyżka na kotlet). Odczekaj chwilę, potem rozłóż na płacie mięsa plaster żółtego sera i plaster szynki, zwiń w roladkę. Obtocz roladki w mące. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż roladki na dobrze rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. następnie zmniejsz gaz (czy co tam masz), dodaj łyżeczkę masła i smaż na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem.
    Pozdrawiam!:) I wzajemnie zapraszam na moje candy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dołączam do zabawy :)
    Czekoladowe muffiny:
    - 225 g mąki pszennej
    - 25 g kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (może być biała i gorzka)
    - 2 jajka
    - 300 ml śmietany (ja używam 12% lub 18%)
    - 150 g brązowego cukru (jeżeli akurat nie posiadasz może być biały ale wtedy dodaj go mniej, bo inaczej babeczki będą za słodkie)
    - 85 g roztopionego masła
    W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona), w drugim naczyniu wszystkie mokre składniki (jajka, śmietana i masło). Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać do połączenia i dodać groszki czekoladowe. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja też przyłączam się do zabawy. A przepis? Oczywiście lava cakes :) 170 g gorzkiej czekolady, 170 g miękkiego masła+ łyżka do smarowania foremek, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki. Czekoladę rozpuścić z masłem. Jajka rozetrzeć z cukrem, dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać mąkę i zmiksować wszytko na jednolita masę. Nałożyć masę do wysmarowanych masłem foremek. Piec ok 10 minut.Z tym pieczeniem to zasada jest jedna, tak trzeba wyczuć własny piekarnik, żeby lava cakes upiekło się z zewnątrz a było płynne w środku. Ja używam do tego celu blachy od muffinek i piekę ok. 8 minut i wtedy jest w sam raz, ale to trzeba spróbować samemu. Przepis pochodzi z jakiegoś bloga kulinarnego, ale już nie pomnę jakiego, w każdym razie ciastka wychodzą przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłaszam się. Przepis na cebularze - są pyszne! oczywiście można zmodyfikować i dodać inne dodatki jeszcze np. paprykę czy pomidory, co kto lubi.
    Składniki na ciasto:

    •1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
    •10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych drożdży
    •0,7 szklanki ciepłego mleka
    •1 jajko
    •1 pełna łyżeczka cukru
    •2 spore szczypty soli
    •1 łyżka oleju
    Składniki na farsz:
    •5 dużych cebul
    •3 - 4 łyżki oleju
    •1 łyżka słodkiej śmietanki (kremówki)
    •sól i pieprz do smaku
    •ok. 50 g startego sera żółtego
    Jeżeli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn) i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Jeżeli mamy drożdże suche wszystko od razu łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto (około 8-10 minut), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
    W czasie kiedy ciasto wyrasta robimy farsz.
    Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 4 - 5 łyżek wody oraz śmietankę i dusimy około 10 minut często mieszając (nasza cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i układamy na blasze pozostawiając na około 15 minut.
    Wyrośnięte kulki spłaszczamy dnem szklanki lub kubka tworząc zagłębienie w którym umieszczamy farsz. Wierzch lekko posypujemy żółtym serem.
    Cebularze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgłaszam się baner-http://apetycznykasek.blogspot.com
    Przepis
    Składniki:
    200 g białek - to około 6 dużych
    230 g zmielonych migdałów (bez skórki)
    400 g cukru pudru +100 g do białek
    kolorowe barwniki
    Nutella lub dowolny krem do przełożenia
    Wykonanie

    Przed pieczeniem
    Białka najlepiej zebrać 24 godziny przed pieczeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej.
    Przygotować szablon (podobno można wydrukować z internetu) lub zrobić samodzielnie za pomocą okrągłej pieczątki z ziemniaka (o średnicy 2,5 cm) i rozcieńczonego wodą barwnika spożywczego. Szablon należy przygotować na sztywnym papierze i dopilnować by dobrze wysechł. Na arkuszu powinno się znaleźć 25-28 kółek w 2 cm odległościach od siebie. Szablon jest wielorazowy, gdyż umieszcza się go pod papierem do pieczenia a następnie wysuwa - zatem wystarczy jeden arkusz - tym razem nie skorzystałam z szablonu.
    Miskę i mieszadło miksera przetrzeć nasączonym w occie wacikiem (by pozbyć się resztek tłuszczu).
    Upewnić się, że wszystkie używane miski i naczynia są całkowicie suche.
    Przygotowanie.
    Połowę migdałów umieścić w pojemniku malaksera, dodać połowę cukru pudru z większej części. Zmiksować na mąkę. Przesiać przez sito do miski. Wyrzucić kawałki migdałów, które pozostały na sicie. Ponowić czynność z drugą częścią migdałów i cukru.
    Białka umieścić w misce miksera, ubić na pianę. Następnie, bardzo powoli dosypywać cukier puder (100 g) nieustannie ubijając. Gdy cały cukier będzie już dodany - ubijać jeszcze kilka minut dla ustabilizowania masy.
    Do ubitych Białek przesiać migdałowo - cukrową zawartość miski( w trzech turach). Ponownie usunąć nieprzesiane kawałki migdałów. Delikatnie zamieszać silikonową szpatułką. Podzielić na tyle części ile mamy barwników*. Dodać po odrobinie koloru i delikatnie zamieszać. Umieścić masę w rękawie cukierniczym.
    Na blasze umieścić przygotowany szablon, na nim ułożyć arkusz pergaminu. Wyciskać masę tworząc kółka. Wysunąć delikatnie szablon. Uderzyć blachą o blat by pozbyć się czubków (można dodatkowo wygładzić wierzchy nożem). Odstawić do osuszenia... i tu sprawa najważniejsza: zanim makaroniki trafią do piekarnika muszą mieć suchą, nie klejącą się w dotyku skorupkę. Można ją uzyskać na kilka sposobów: odstawiając na kilka godzin w suche i ciepłe miejsce, susząc suszarką do włosów (wiem - to dość dziwne, ale szybkie i skuteczne:), można też postawić około 30 cm nad kaloryferem. Odpowiednio wysuszona skorupka gwarantuje efekt falbanki przy spodzie.
    Piec w temperaturze 150oC przez około 10 minut. Pozostawić jeszcze na chwilę w uchylonym piekarniku. Wyjąć, a gdy ostygną delikatnie odkleić je od pergaminu. Przełożyć Nutellą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy może być ulubioną potrawa, którą zrobiło się jeden raz?
    Naleśniki zapiekane ze szparagami.
    200g mąki, szkl.mleka, szkl śmietany,3 jaja, kilka plasterków pokrojonej w kosteczkę szynki, szczypior i bazylię kroimy, dodajemy - duuużą garść każdego z ziół.Smażymy naleśniki. Zawijamy ugotowane szparagi, posypujemy tartym serem i zjadamy. Pyyyyyyyyychota , dwa dni jedliśmy i nie mamy dosyć.
    Polecam, wypróbuj !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ptasie mleczko z galaretką
    Składniki:
    * 1 margaryna
    * 1 szklanka cukru
    * 4 jajka
    * mleko
    * żelatyna
    *kakao
    *galaretka ( można również dodać owoce)

    Przygotowanie:
    1. Margarynę, szklankę cukru oraz 4 żółtka- ucieramy
    2. Do garnuszka wlewamy 1,5 szklanki mleka- podgrzewamy
    3. Do gorącego mleka wsypujemy 3 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy
    4. Mleko odstawiamy do ostygnięcia
    5. Ubijamy pianę z wcześniej oddzielonego białka
    6.Ostudzone mleko wlewamy do masy z margaryny,cukru i żółtek
    7. Jeśli uzyskamy jednolitą masę dodajemy ubitą pianę z jajek
    8.Masę dzielimy na dwie części
    9.Jedną pozostawiamy do drugiej zaś dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy
    10. Wylewamy czarną masę na spód i wsadzamy do lodówki na 30 minut
    11. Jeżeli czarna masa stężeje powoli wlewamy białą masę i wsadzamy do lodóki
    12.Rozpuszczamy dowolny smak galaretki i po stężeniu białej masy wylewamy na górę( można również urozmaicić ciasto różnymi owocami)

    Super przepis u mnie na blogu mozna zobaczyc na zdjeciu jak swietnie sie prezentuje ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Również się przyłączam !:) Podam prosty przepis na smaczną i zdrową przekąske, jest to salatka z tuńzykiem z puszki, ryżem, kukurydzą, dodajemy także por, jajka oraz przyprawy-pieprz, sól. Potrzebujemy 2 puszki tuńczyka, najlepiej w sosie własnym, 2 saszetki ryżu, puszkę kukurydzy, 1 por , 3 jajka na twardo oraz sol i pieprz. Jajka i por kroimy, wszystko razem mieszamy i przyprawiamy. Sałatka prosta i bardzo smaczna ! :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. zgłaszam się
    a o to mój przepis na letnie ciasto:
    Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki pszennej
    niepełna szklanka cukru
    250g margaryny lub masła
    2 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwa, owijamy folią i wkładamy na kwadrans do lodówki.
    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu wiśniowego
    1/2 szklanki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
    truskawki
    Przygotowujemy budynie. Kruchym ciastem wyklejamy spód blachy. Rozsmarowujemy budyń, na którym układamy truskawki krojone na ćwiartki lub połówki. Na wierzch ścieramy na tarce drugą połowę ciasta.
    Pieczemy ok 30 minut w 220 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  17. Obserwuję jako dobiezka :)

    mój ukochany autorski przepis na zdrowe ciacha :) :

    http://wlosowomi.blogspot.com/2013/11/najwspanialsze-rozdanie-kosmetyczne.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony ślad.